5 i 6 kwietnia na przemyskim rynku odbędzie się tradycyjny Jarmark Wielkanocny. Na uczestników czekać będą stragany ponad 100 wystawców, pełne regionalnych przysmaków i świątecznych ozdób.
Organizatorzy zadbali o to, aby odwiedzający mogli nie tylko zaopatrzyć się w produkty niezbędne na wielkanocnym stole, ale także poczuć magię świątecznych tradycji. W programie przewidziano m.in. warsztaty kulinarne, konkursy, animacje, spotkanie z alpakami i tradycyjny „Bieg z jajem”.
Program:
Sobota, 5 kwietnia, 12.00 – 18.00
– Warsztaty kulinarne prowadzone przez Mariusza Jeznacha, szefa kuchni InterContinental. Podczas zajęć uczestnicy będą mieli okazję poznać tajniki przygotowywania zarówno słodkich wypieków, jak i wytrawnych dań wielkanocnych. Nie zabraknie wspólnego gotowania oraz degustacji.
– W strefie dla dzieci i młodzieży, przewidziano malowanie pisanek, ozdabianie wielkanocnych jaj, tworzenie palm wielkanocnych oraz wiele innych kreatywnych aktywności.
– Spotkanie z alpakami – możliwość spotkania z tymi uroczymi zwierzętami w godzinach 12:00 – 15:00.
Niedziela, 6 kwietnia
12:00 – 14:00 – Strefa dla dzieci i młodzieży: animacje dla dzieci z Kropką,
Spotkania z żywymi maskotkami,
Warsztaty plastyczne,
Koło fortuny z nagrodami,
Konkursy z nagrodami,
Grę miejską pt. „Wiosenne przebudzenie niedźwiadka”.
12:00 – 15:00 – Spotkanie z alpakami – ponowna okazja do interakcji ze zwierzętami.
15:00 – Bieg z jajem – pełna emocji rywalizacja, w której uczestnicy będą musieli wykazać się zręcznością i sprytem.
Tekst, fot.: G. Janiszewski