Przednówek to słowo, którego znaczenia wiele osób nie zna. Choć ci najstarsi, którzy jeszcze żyją, pamiętają czasy, kiedy w spiżarniach było pusto, w komorach już nic nie zostało, a do pierwszych zbiorów trzeba było długo czekać. Najuboższa ludność włościańska ratowała się głodowym chlebem z dodatkiem gliny i popiołu, plewami i resztkami, często nadpsutej żywności z końca jesieni. Ludzie, aby oszukać żołądek, wstawali bardzo późno, jedli raz dziennie rzeczy niejadalne z naszej perspektywy i kładli się spać o zmierzchu.
Zachowały się dokumenty, które opisują ten straszny dla chłopstwa czas, który przypadał pod koniec zimy i na początku wczesnej wiosny.
O tym rozmawiają w Kulinarnych Pogaduchach Ewa Niedziałek-Szeliga i Krzysztof Zieliński, historyk i regionalista, znawca jedzenia i tradycji kulinarnych.
Tekst: E. Niedziałek-Szeliga


![Ponad 12 milionów złotych na innowacje dla szkół rolniczych na Podkarpaciu [ZDJĘCIA] 3 - Polskie Radio Rzeszów Ponad 12 milionów złotych na innowacje dla szkół rolniczych na Podkarpaciu [ZDJĘCIA]](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/12/Grafika_Media_FB-120x86.jpg)
![Uczniowie ze szkół rolniczych zmierzyli się z wiedzą o bezpiecznej pracy w gospodarstwie rolnym [ZDJĘCIA] 4 - Polskie Radio Rzeszów Uczniowie ze szkół rolniczych zmierzyli się z wiedzą o bezpiecznej pracy w gospodarstwie rolnym [ZDJĘCIA]](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/12/IMG_0267-120x86.jpeg)




