sobota, 12 kwietnia 2025
+48 17 222 22 22  
Polskie Radio Rzeszów
  • WIADOMOŚCI
    • RZESZÓW
    • KROSNO
    • PRZEMYŚL
    • STALOWA WOLA
    • TARNOBRZEG
    • REGION
    • KRAJ I ŚWIAT
  • MUZYKA
  • SPORT
  • PODCASTY
  • WYDARZENIA
  • RADIO
    • PROGRAM
    • O NAS
    • LUDZIE RADIA
    • REKLAMA I MARKETING
    • KAMPANIE SPOŁECZNE
    • PATRONAT
    • KONTAKT
Brak
Pokaż więcej
SŁUCHAJ
ZOBACZ
Polskie Radio Rzeszów
  • WIADOMOŚCI
    • RZESZÓW
    • KROSNO
    • PRZEMYŚL
    • STALOWA WOLA
    • TARNOBRZEG
    • REGION
    • KRAJ I ŚWIAT
  • MUZYKA
  • SPORT
  • PODCASTY
  • WYDARZENIA
  • RADIO
    • PROGRAM
    • O NAS
    • LUDZIE RADIA
    • REKLAMA I MARKETING
    • KAMPANIE SPOŁECZNE
    • PATRONAT
    • KONTAKT
Brak
Pokaż więcej
SŁUCHAJ
ZOBACZ
Polskie Radio Rzeszów

Polskie Radio Rzeszów > Audycje > Kulinarne pogaduchy > Od świętej rośliny do deseru. Fascynująca historia czekolady

Od świętej rośliny do deseru. Fascynująca historia czekolady

12 kwietnia 2025 - 08:20
- Kulinarne pogaduchy, Audycje
Od swietej rosliny do deseru. Fascynujaca historia czekolady
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterUdostępnij na EmailUdostępnij na WhatsApp

Historia czekolady ma pięć tysięcy lat. Po licznych badaniach historycy orzekli, że kakaowiec pochodzi z Ekwadoru i po udomowieniu stał się rośliną kultową, która z czasem trafiła do innych rejonów. Nasiona i sadzonki był transportowane Amazonką oraz drogą morską i przyczyniły się do rozpowszechnienia upraw w południowej i środkowej Ameryce.

W świecie Majów kakao świetnie sprawdzało się jako środek płatniczy. Do dziś zachowały się szczegółowe rejestry, które wskazują, że np. za jedno ziarno kakao można było dostać dużego pomidora, a żeby kupić królika, wystarczyły cztery ziarna.

Do Europy kakaowe ziarno trafiło znacznie później. W 1534 r. w kuchni cysterskiego klasztoru w Piedrze po raz pierwszy na naszym kontynencie przyrządzono gorącą czekoladę. Była wyjątkowa bo zawierała cukier trzcinowy. Całość obficie doprawiono cynamonem i wanilią. W takiej postaci czekolada zaczęła szybko podbijać gusta i podniebienie Europejczyków.

Więcej sekretów kakaowca w dzisiejszych Kulinarnych Pogaduchach zdradzi znawca tematu – historyk Krzysztof Zieliński w rozmowie z Ewą Niedziałek-Szeligą.

https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/04/zzzzzz1204kulinarneczekolada.mp3

Tekst: E. Niedziałek-Szeliga

Tagi: audycjahistoriaczekoladakakaoziarna

Zobacz także

Fot. pexels.com

„Gdy w ulu cicho – pszczelarz musi działać” – mówi pszczelarka Natalia Jakubus

2025-04-12
Fot. pexels.com

Jak ciąć róże, by pięknie kwitły? Wiosenny poradnik cięcia krzewów różanych

2025-04-12
Fot. pexels.com

Motomagazyn 11.04

2025-04-11
Fot. pexels.com

Młodzi mieszkańcy Stalowej Woli uchwycą historię miasta na zdjęciach

2025-04-11

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Krokusowa łąka w Rzeszowie

Tragedia w firmie w Sokołowie Młp. Nie żyje 31-letni mężczyzna

Zakasali rękawy. W weekendy remontują starą szkołę, by stworzyć w niej dom dziecka

Burmistrz Sanoka miał grozić dyrektorowi SPMZPOZ

Śmiertelny wypadek na torach w Rzeszowie

Wypadek w Rzeszowie. Utrudnienia w rejonie ronda

Martwy mężczyzna w samochodzie. Zatruty cyjanowodorem? (aktualizacja)

Bójka w lubaczowskiej szkole. Uczennica pobiła koleżankę



Kulinarne pogaduchy
a3
a5
a2

WIADOMOŚCI

Rzeszów
Przemyśl
Stalowa Wola
Tarnobrzeg
Region

MUZYKA

Wiadomości muzyczne
Listy przebojów

SPORT

Piłka nożna
Siatkówka
Piłka ręczne
Koszykówka
Tenis stołowy

PARTNERZY

Audytorium17

POLSKIE RADIO RZESZÓW

Kampanie społeczne
Patronaty
Regulaminy
Kontakt
Polityka prywatności

© 2024 Polskie Radio Rzeszów S.A. w likwidacji

  • WIADOMOŚCI
    • RZESZÓW
    • KROSNO
    • PRZEMYŚL
    • STALOWA WOLA
    • TARNOBRZEG
    • REGION
    • KRAJ I ŚWIAT
  • POGODA
  • MUZYKA
  • SPORT
  • PODCASTY
  • WYDARZENIA
  • RADIO
    • PROGRAM
    • O NAS
    • LUDZIE RADIA
    • REKLAMA I MARKETING
    • KAMPANIE SPOŁECZNE
    • PATRONAT
    • KONTAKT
Brak
Pokaż więcej