W cyklu „Na Fali Smaku” Kacper Maślak odwiedza kuchnię Martyny Tuleji – studentki dietetyki, pasjonatki zdrowego gotowania i pieczenia. Choć Martyna znana jest głównie z przepysznych słodkości, którymi dzieli się na swoim Instagramie, tym razem udowadnia, że równie świetnie radzi sobie z daniami wytrawnymi.
Na talerzu ląduje aromatyczna pasta z wędzonego tofu, karmelizowana pieczona marchewka oraz domowa pełnoziarnista pita.
Domowa pełnoziarnista pita
Składniki:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
½ szklanki ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
Szczypta soli
Pasta z wędzonego tofu
Składniki:
1 kostka wędzonego tofu
3 łyżeczki tahini (pasta sezamowa)
1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
Odrobina mleka (opcjonalnie, do uzyskania pożądanej konsystencji)
Karmelizowana pieczona marchewka
Składniki:
Marchewki (ilość według uznania)
1 łyżka miodu
Oliwa z oliwek
Przyprawy:
Papryka wędzona (słodka)
Papryka ostra lub chili
Rozmaryn (świeży lub suszony)
Suszona bazylia
Sól i pieprz
Natka pietruszki (do posypania)
Czarny i biały sezam (do dekoracji)
Tekst i fot.: Kacper Maślak