Ziele wiosennej pokrzywy było znane w medycynie ludowej od wieków. Jest to roślina wykorzystywana przede wszystkim jako środek wzmacniający, oczyszczający, a także regenerujący organizm. Jej młode wiosenne liście są skarbnicą minerałów i witamin. Ziele można wykorzystywać także jako nawóz.
Sfermentowana młoda pokrzywa jest doskonałym nawozem dla roślin, ale także może w rozcieńczeniu spełniać funkcje ochronne przed szkodnikami i chorobami. Pokrzywa znajduje także swoje zastosowanie w kuchni, można robić z niej herbatki ziołowe, dodawać do potraw jako np. pesto, a także można dodać ją do ciasta.
Młodą pokrzywę zbieramy na ogół do połowy czerwca. Zebrana później też może być z powodzeniem stosowana, choć najlepsza jest ta wiosenna.
Zapraszamy do wysłuchania rozmowy Ewy Niedziałek-Szeligi z Anna Rydzik.
Tekst: E. Niedziałek-Szeliga