Humus to znana wszystkim wegetarianom i sympatykom kuchni roślinnej pasta do pieczywa. Jest nazywane też sosem i zajmuje znaczące miejsce w diecie mieszkańców Bliskiego Wschodu. Ma także bardzo ugruntowaną pozycje na innych rynkach światowych, również polskim.
Podstawą pasty humusowej jest ciecierzyca połączona z pastą z sezamu, czyli tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i ziołami. Klasyczny humus ma dodatek kminu rzymskiego.
Ciecierzyca znana była od stuleci, a nawet tysiącleci, nie tylko na terenie Bliskiego Wschodu. Leciwi seniorzy doskonale pamiętają potrawy z tzw. cieciorki, którą jadano i na naszym terenie.
O tym jak znana od lat ciecierzyca powróciła z wielkim przytupem na polskie stoły w postaci humusu opowiada Krzysztof Zieliński, znawca regionaliów i historii, w Kulinarnych Pogaduchach z Ewą Niedziałek-Szeligą.
Tekst: E. Niedziałek-Szeliga