Kuchnia staropolska, taniec dawny i historyczne rekonstrukcje – to tylko część atrakcji, jakie przygotowano podczas Strzyżowskiego Festiwalu Kuchni Staropolskiej. Wydarzenie odbędzie się w ramach XI Nocy Muzeów w Strzyżowie.
Celem festiwalu jest popularyzacja postaci Stanisława Czernieckiego – autora pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej „Compendium ferculorum”, który pochodził właśnie ze Strzyżowa.
O godzinie 13.00 rozpocznie się pokaz gotowania na żywo w wykonaniu szefa kuchni Piotra Bassary, który przygotuje potrawy według przepisów Czernieckiego. Swoje kulinarne umiejętności zaprezentują także Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Strzyżów.
Grupa rekonstrukcyjna „Sarmata” przygotuje konkurs wiedzy o kuchni dawnej, pokazy walk, naukę tańców dawnych i turniej zabaw dla najmłodszych.
Na uczestników czekają również pokazy tańców regionalnych w wykonaniu zespołów „Kłosowianie” i „Małe Pogórze”, wystawa trofeów myśliwskich, a także plenerowa ekspozycja poświęcona Stanisławowi Czernieckiemu.
Całości towarzyszyć będzie muzyka dawna i rodzinna atmosfera.
Tekst: A. Radochońska – Kloc