24 maja obchodzimy Dzień Ślimaka. Te mięczaki na kulinarnych biesiadach znane były od stuleci. Pierwsze wzmianki o ślimakach zostały ujęte w literaturze polskiej czasów Mikołaja Reja, nie były to jednak peany pełne zachwytu. Ślimak nigdy nie przebił się do naszej mentalności kulinarnej tak wysoko jak inne potrawy kuchni śródziemnomorskiej.
Ślimak winniczek, bo on jest najlepszy pod względem kulinarnym, bywa na polskich stołach, głównie w restauracjach. Mięczaki te kiedyś masowo występowały na naszych łąkach, obecnie ich populacja bardzo się zmniejsza, do czego przyczyniają się miedzy innymi zmiany klimatyczne. Winniczki na cele kulinarne hodowane są w kilkunastu specjalistycznych gospodarstwach w Polsce.
O ślimakach, nie tylko kulinarnie, rozmawiają dziś autorzy „Kulinarnych Pogaduch” Ewa Niedziałek-Szeliga i Krzysztof Zieliński.
Tekst: E. Niedziałek-Szeliga








