Jutro 1 czerwca obchodzimy Światowy dzień bułki. To najczęściej spożywane przez Polaków pieczywo śniadaniowe. Ale bułka – bułce nierówna.
Długa bułka, w kształcie palucha, może być określana jako paryska bagietka, wrocławska weka, ale jest jeszcze wiele innych mniej znanych nazw tego wypieku.
Bułki kajzerki w zależności od regionu maja rożne ilości nacięć charakterystycznych dla wyglądu tego pieczywa.
O tych właśnie bułkowych niuansach rozmawiają dziś autorzy audycji „Kulinarne pogaduchy” – Ewa Niedziałek-Szeliga i Krzysztof Zieliński.
Nie zapomnieli także o Dniu Fastfooda, który doczekał się swojego święta, bo jest to produkt o znaczeniu, w niektórych krajach, nawet strategicznym o czym opowiadają autorzy audycji.
Tekst: E. Niedziałek-Szeliga





![Koncert zespołu A-ZGRAYA w Polskim Radio Rzeszów [ZDJĘCIA] 6 - Polskie Radio Rzeszów Koncert zespołu A-ZGRAYA w Polskim Radio Rzeszów [ZDJĘCIA]](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/05/Koncert-zespolu-A-ZGRAYA-w-Polskim-Radio-Rzeszow.jpg)


