Z okazji obchodów 1000-lecia koronacji pierwszego polskiego króla – Bolesława Chrobrego – w Kulinarnych Pogaduchach próbujemy odtworzyć dania, które mogłyby towarzyszyć królowi i jego dworzanom. Choć minęło całe tysiąclecie, zachowały się pewne informacje o tamtych czasach – bardzo cenne dla potomnych okazują się zapiski Galla Anonima, który w swojej kronice nie tylko opisywał dzieje króla, ale również wspominał o ówczesnych zwyczajach żywieniowych króla i jego dworu.
Niektóre przedstawione opisy mogą dziś zabrzmieć niewiarygodnie, jednak wiele wskazuje na to, że królewski kronikarz – mimo zamiłowania do pochwał Bolesława Chrobrego – w tej kwestii trzymał się faktów.
Posłuchajmy „Kulinarnych pogaduch” Ewy Niedziałek -Szeligi oraz historyka i znawcy kuchni Krzysztofa Zielińskiego.
Tekst: Ewa Niedziałek -Szeliga / Fot.: pixabay.com








