– Zachowajmy higienę podczas przygotowywaniu jedzenia, zrezygnujmy z kupowania żywności z niesprawdzonych źródeł – apeluje podkarpacki sanepid. W ostatnich dniach do gabinetów lekarskich w naszym regionie trafiła większa niż zazwyczaj liczba osób skarżących się na zatrucia pokarmowe. Elżbieta Niedźwiedź – Ziobro z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Rzeszowie radzi, aby sprawdzać, czy kupowane owoce nie są nadpleśniałe, a lody nie mają oznak wcześniejszego rozmrażania. Nieprzestrzeganie tych zasad grozi dolegliwościami żołądkowymi, a nawet uciążliwym zatruciem bakteriami salmonelli. Od początku maja sanepid prowadzi na Podkarpaciu wzmożone kontrole lokali gastronomicznych i miejsc, w których sprzedawane jest jedzenie. Tylko w ubiegłym miesiącu sprawdził prawie 160 takich obiektów. 48 osób odpowiedzialnych za wykryte nieprawidłowości ukarano mandatami na łączną kwotę 10 tys. zł . Kontrole sanepidu potrwają do końca wakacji.
Więcej na ten temat w rozmowie Wojciecha Wójcika.
fot. archiwum