Naleśnik z dodatkiem kwiatów bratka czy stokrotki zaskakuje nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Wokół nas jest bardzo wiele jadalnych kwiatów. Należą do nich róże, fiołki, nasturcje, bez czarny, lilak pospolity, a także kwiaty lipy czy akacji.
Od wieków ludzkość korzystała z tych zasobów natury, a teraz coraz częściej wracają one na stoły – w bardziej wystawnych daniach i deserach. Wiele restauracji odkryło ich urok estetyczny połączony z ciekawym i niepowtarzalnym smakiem.
O jadalnych kwiatach rozmawiamy w przeddzień XXV Festiwalu Kwiatów w Albigowej.
Rozmawiają: Ewa Niedziałek-Szeliga i Krzysztof Zieliński.
Tekst / Dźwięk. E. Niedziałek-Szeliga







![Gdzie Nogi Poniosą? Do Muzeum Skamieniałości i Minerałów w Dubiecku [ZDJĘCIA] 8 - Polskie Radio Rzeszów Gdzie Nogi Poniosą? Do Muzeum Skamieniałości i Minerałów w Dubiecku [ZDJĘCIA]](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/07/IMG_20250715_115044.jpg)
