Lody to ulubiony przysmak nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Potrafią wprawić w dobry nastrój niemal każdego, a w połączeniu z latem i urlopem gwarantują moment prawdziwego odpoczynku.
Historia lodów jest bardzo odległa i sięga starożytnej cywilizacji chińskiej. Na naszym kontynencie smakołyk ten pojawił się znacznie później. Najpierw ich smak docenili Włosi, a potem Francuzi. Były elitarnym deserem, przygotowywanym ręcznie. Dopiero około 100 lat temu w Bolonii powstał prototyp pierwszej automatycznej maszyny do lodów. Na polskim dworze lody zaczęły gościć w XVIII wieku. Pierwsza polska wzmianka o nich znajduje się w „Kuchni doskonałej” Wojciecha Wielądka z 1783 roku.
O lodach i ich historii posłuchają Państwo w „Kulinarnych Pogaduchach” Ewy Niedziałek-Szeligi i Krzysztofa Zielińskiego.
Tekst: E. Niedziałek-Szeliga / Fot.: pixabay.com








