Dziś (25.08) Dzień Polskiej Żywności, który przypomina o wysokiej jakości rodzimych produktów i coraz większym zainteresowaniu nimi, zarówno w kraju, jak i za granicą. Rzeszowianie coraz chętniej wybierają żywność pochodzącą od lokalnych rolników.
Podkreślają, że zwracają uwagę na jakość produktów i wolą kupować te regionalne, przygotowywane w mniejszych gospodarstwach.
Prezes Podkarpackiej Izby Rolniczej, Stanisław Bartman, zaznacza, że polska żywność jest również zdrowsza, bo w krajowych gospodarstwach stosuje się znacznie mniej chemii i nawozów niż w innych krajach. Dzięki temu, można mieć pewność, że produkty są naturalne i wartościowe.
Coraz większe uznanie zdobywa także polski eksport. Prezes Krajowej Rady Drobiarstwa, Dariusz Goszczyński, informuje, że w 2024 roku największym odbiorcą polskiego mięsa drobiowego był Wietnam. Coraz ważniejszy staje się też rynek Filipin.
Relację przygotowała Sylwia Miś.
Tekst: S. Miś

![Koncert zespołu BAiKA w Polskim Radiu Rzeszów [ZDJĘCIA, WIDEO] 2 - Polskie Radio Rzeszów Koncert zespołu BAiKA w Polskim Radiu Rzeszów [ZDJĘCIA, WIDEO]](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/11/DSC00094-1-120x86.jpg)


![Mieszkańcy Podkarpacia uhonorowani medalami za wzorową służbę [ZDJĘCIA] 5 - Polskie Radio Rzeszów Mieszkańcy Podkarpacia uhonorowani medalami za wzorową służbę [ZDJĘCIA]](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/11/578356809_1142732671381837_3048813056708366977_n-1-120x86.jpg)



