Niedziela 21 września to drugi dzień festiwalu „Karpaty na Widelcu”. Ambasadorem i gościem honorowym wydarzenia jest Robert Makłowicz, który na scenie gotuje dla uczestników potrawę kojarzoną z naszym regionem.
„Będzie to proste danie- takie, które da się zrobić w skromnych warunkach polowych. Ma ono swoje korzenie w Siedmiogrodzie w Transylwanii, ale jest też znane powszechnie na Węgrzech, Ukrainie i na Zakarpaciu. Potrawa ta nazywana jest tokaniem lub też tokanicą”- zdradził Robert Makłowicz.
W strefie festiwalowej za symboliczną opłatą można skosztować dań z kuchni Karpat. Cały dochód z przedsięwzięcia jest przekazany na kształcenie młodych kucharzy – uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.
A nasz reporter Szymon Taranda zapytał odwiedzających o wrażenia dotyczące festiwalu:

![[ZDJĘCIA] MOBY DICK porwał publiczność w Studiu im. Nalepy 2 - Polskie Radio Rzeszów [ZDJĘCIA] MOBY DICK porwał publiczność w Studiu im. Nalepy](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/12/DSC05610-Poprawione-Szum-120x86.jpg)
![[ZDJĘCIA] Świąteczne Miasteczko ruszyło na Rynku w Rzeszowie 3 - Polskie Radio Rzeszów [ZDJĘCIA] Świąteczne Miasteczko ruszyło na Rynku w Rzeszowie](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/12/DSC09315-120x86.jpg)






