1 listopada to w kulturze chrześcijańskiej dzień wspomnienia Wszystkich Świętych – tych, którzy już odeszli, ale o których wciąż pamiętamy i staramy się wspierać ich w dalszej drodze po drugiej stronie życia. Tę pamięć stanowi głównie modlitwa i przywoływanie wspomnień osób bliskich, których już z nami nie ma.
W tym artykule
Kulinaria w dniu zadusznym – tradycje i znaczenie
Od wieków temu świętu towarzyszą także zaduszkowe tradycje kulinarne. Na niektórych cmentarzach można wtedy kupić tzw. „pańską skórkę” albo „tureckie miodki”.
Bywają to także potrawy kojarzone z osobami, które odeszły. W różnych kulturach potrawy przynoszone są na groby, by wzmocnić i napoić dusze tych, którzy odeszli.
Często są to radosne chwile dzielenia się jedzeniem na grobach bliskich. Charakteryzuje to kulturę mieszkańców Ameryki Łacińskiej, ale także bliskich nam geograficznie Romów.
Zaduszkowe podarunki – słodka tradycja modlitwy
Innym elementem są także zaduszkowe podarunki w postaci ciastek czy cukierków, jakie dawano niegdyś żebrakom obiecującym modlitwę za zmarłych.
Od żebraczych obyczajów do Halloween
W obecnych czasach ten żebraczy obyczaj został po części przejęty przez komercyjne zabawy Halloween.
O historii i współczesnym podejściu do Wszystkich Świętych w dziedzinie kulinariów rozmawiamy z Krzysztofem Zielińskim w audycji „Kulinarne pogaduchy”.








