Polskie tradycje kulinarne wigilijnej wieczerzy zdominował karp. Był i jest różnie podawany: smażony w panierce, gotowany w galarecie z warzywami lub w słodkawej galarecie z rodzynkami i cebulą, znany pod nazwą karp po żydowsku.
W tym artykule
Dawne zwyczaje i regionalne ryby
Te tradycje sięgają dawnych czasów, gdy podkarpackie stawy obfitowały w ryby słodkowodne. Na stół wigilijny trafiały także szczupaki, sandacze, liny i pstrągi, dostępne w naszych rzekach i jeziorach. Tradycja ta nadal jest kontynuowana, choć z pewnymi zmianami – coraz częściej sięgamy po ryby morskie.
Ryby w diecie Polaków
Polacy jednak jedzą mało ryb. Oprócz rybnej Wigilii sięgamy po nie rzadko. Statystyczny Polak rocznie zjada nieco ponad 12 kg ryb. Na Podkarpaciu jemy ich trochę więcej. Tymczasem ryby, zwłaszcza tłuste, zawierają kwasy omega-3, duże ilości witamin D i A oraz innych składników potrzebnych do dobrego funkcjonowania organizmu ludzkiego.
Do wysłuchania rozmowy zaprasza Ewa Niedziałek-Szeliga.




![Miejska Wigilia na rzeszowskim Rynku. Świąteczne życzenia od władz i wspólne łamanie się opłatkiem [ZDJĘCIA] 5 - Polskie Radio Rzeszów Miejska Wigilia na rzeszowskim Rynku. Świąteczne życzenia od władz i wspólne łamanie się opłatkiem [ZDJĘCIA]](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/12/IMG_20251218_163231-120x86.jpg)

![[ZDJĘCIA] Przemyski Jarmark Bożonarodzeniowy 7 - Polskie Radio Rzeszów [ZDJĘCIA] Przemyski Jarmark Bożonarodzeniowy](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/12/246.jpg)


