Od godziny 11 do 16 można wybrać się na spacer edukacyjny po ogrodzie łańcuckiego zamku i poznać rosnące w nim rośliny jadalne. Istnieje też możliwość zwiedzania Centrum Edukacji Tradycji im. Jana Potockiego, czyli dawnej oranżerii przy muzyce na żywo. Dla dzieci przygotowano warsztaty plastyczne, podczas których tworzą kwietne medaliony. Symboliczne bilety za złotówkę są do kupienia bezpośrednio w Centrum Edukacji Tradycji im. Jana Potockiego.
Można jeszcze skorzystać z prelekcji o zamkowej kuchni w sobotę o godzinie 16. Na warsztaty z Maciejem Nowickim, szefem kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, który opowie i przygotuje specjały XVIII wiecznej kuchni zamkowej, już nie ma miejsc. Podobnie jak na niedzielne warsztaty z Julią Wizowską, podczas których uczestnicy stworzą herbatki ziołowe.
Pełny program wydarzenia jest dostępny na stronie Muzeum – Zamek w Łańcucie.
Tekst i fot. Małgorzata Iwanicka