„I Ogólnopolskie Święto Proziaka – Proziak Fest” odbyło się w sobotę w Czudcu. Zebrano tam przepisy i pomysły na najlepsze proziaki.
Jestem producentką telewizyjną. Pochodzę ze Śląska. Zrobiłam tam setki programów kulinarnych z kluskami śląskimi w tle. Zapragnęłam sprawdzić, z czego słyną inne regiony. Kiedy przyjechałam na Podkarpacie, wszyscy mi mówili o proziakach. Pomyślałam, że trzeba tu zrobić święto proziaka, żeby ludzie w całej Polsce o nim usłyszeli
– mówi Monika Krawczyk, organizatorka „Proziak Fest”.
Mimo ulewnego deszczu wydarzenie zgromadziło fanów tego podkarpackiego przysmaku. Oprócz kulinarnych popisów kół gospodyń wiejskich z regionu, uczestnicy wydarzenia mogli wysłuchać koncertów zespołów ludowych i wziąć udział w konkursach.
Kolejna edycja „Proziak Fest” odbędzie się w przyszłym roku.
Relacja Szymona Tarandy.
Tekst i fot. Szymon Taranda