Salmonella w chałwie sezamowej produkowanej przez Elis Ali Eski została wykryta przez kontrolerów Sanepidu. Stwierdzono, że w zakładzie produkcyjnym doszło do rażących uchybień sanitarnych.
– Uznano, że producent nie był w stanie zapewnić bezpieczeństwa produktów wprowadzanych do obrotu, a tym samym konieczne jest wycofanie wszystkich produktów bez względu na numer partii – wyjaśnia Elżbieta Niedźwiedź-Ziobro, kierownik Oddziału Żywności i Żywienia Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie.
Jeśli podejrzewamy, że posiadamy zakażony produkt powinniśmy zwrócić go do sklepu, w którym dokonaliśmy zakupu. W przypadku spożycia takiego produktu najlepiej skontaktować się z lekarzem rodzinnym.
– Trzeba się nawadniać, zastosować dietę i leczenie objawowe. Gorączka samoistnie ustępuje, a sama choroba w ciągu tygodnia powinna samoistnie ustąpić – mówi doktor Katarzyna Witkowska, specjalista medycyny rodzinnej, internista z Centrum Medycznego „Medyk”.
Zakażenie salmonellą jest najgroźniejsze dla niemowląt i osób starszych. W takich przypadkach konieczny jest kontakt z lekarzem.
Relacja: Szymon Taranda.
Tekst: Szymon Taranda, fot. ilustracyjne/ pixabay