Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni przed Wielkim Postem tydzień karnawału. W Polsce według tradycji dozwolone jest objadanie się pączkami i faworkami. Ten zwyczaj, jak powiedziała Polskiemu Radiu Rzeszów Monika Zydroń, etnograf z Muzeum im. Franciszka Kotuli w Rzeszowie, w przeszłości był inaczej celebrowany. Wszystko serwowane w tym dniu musiało być tłuste, gdyż miało zapewnić ludziom dostatek przez cały roku. Mieszkańcy wsi nie mogli pozwolić sobie zazwyczaj na różne przysmaki, dlatego przyrządzali inne, również tłuste potrawy.
Pączki, zwane dawniej na wsiach pampuchami, dodatkowo tłuściło się skwarkami
-wyjaśnia etnograf.
Najstarsze zapiski o pączkach w naszym kraju sięgają czasów Jagiellonów, natomiast pierwsze historyczne wzmianki są znacznie starsze, pochodzą ze starożytnego Rzymu.
W Polsce w tłusty czwartek do ciastkarni klienci ustawiają się po pączki już od wczesnych godzin rannych. Jedną z nich w Rzeszowie, Cukiernię Julian Orłowski&Kazimierz Rak, z mikrofonem odwiedziła Olga Hałabud.
Tekst: Joanna Ślońska, fot. Olga Hałabud