Najsmaczniejsza oponka powinna być wytworzona z ekologicznych produktów i zrobiona według tradycyjnego przepisu. W sobotę 10 lutego w Ośrodku Kultury w Kosinie odbył się Festiwal Oponki. Wzięło w nim udział blisko 20 kół gospodyń wiejskich z powiatu. Komisja konkursowa oceniała przede wszystkim tradycyjność przepisu i smak.
– Takie konkursy są elementem dbania o nasza tradycję i kulturę. Chcemy pozostawić po sobie coś niepowtarzalnego. Staramy się przesłużyć żywot naszej wiejskiej kulturze – powiedziała Janina Kuźniar, przewodnicząca Wojewódzkiej Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Rzeszowie.
Komisja konkursowa oceniała przede wszystkim tradycyjność przepisu i smak. Wyróżnienia zdobyły oponki przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich w Kosinie, Koniakowie Południowym, Budach Łańcuckich oraz Kopaniach Żołyńskich.
Relacja: Szymon Taranda.
Tekst i fot.: Szymon Taranda