Białe kiełbasy, jaja i żurek – to głownie można znaleźć na tradycyjnym wielkanocnym stole. Potrawy nieco różnią się w poszczególnych regionach Polski. Ciekawa zupa znana była niegdyś np. w Albigowej koło Łańcuta. Była to tzw. „zupa na kiszonej serwatce”, którą traktowano jako danie główne, gdyż zastępowała nawet wielkanocny obiad
– tłumaczy Judyta Sos z Muzeum Etnograficznego w Rzeszowie.
Serwatka wielkanocna wiele lat temu bardzo popularnym daniem na Podkarpaciu. Oprócz niej w naszym regionie do dzisiaj przygotowuje się w niektórych miejscach potrawy takie jak: barszcz owsiany, ser jajeczny, czy babkę majonezową.
fot. Marek Maśniak















![[ZDJĘCIA] Jacko Brango rozpalił studio Radia Rzeszów! 30 - Polskie Radio Rzeszów [ZDJĘCIA] Jacko Brango rozpalił studio Radia Rzeszów!](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/12/DSC05943-Poprawione-Szum-120x86.jpg)
![[AKTUALIZACJA] Karambol na S19. Zderzyło się 26 pojazdów, 10 osób rannych 31 - Polskie Radio Rzeszów Mieszkaniec Stalowej Woli kierował bmw mimo dwóch zakazów. Miał przy sobie narkotyki](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/12/460-354988-120x86.jpg)
![[AKTUALIZACJA] Wielki pożar hali w Stalowej Woli. Ogień objął większość obiektu 32 - Polskie Radio Rzeszów [AKTUALIZACJA] Wielki pożar hali w Stalowej Woli. Ogień objął większość obiektu](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/12/logo_make_11_06_2023_257-120x86.jpg)





