Wspomagają leczenie wielu chorób, a nawet mogą zastąpić gotowe lekarstwa. O właściwościach leczniczych ziół i innych roślin kwitnących w maju powiedziała nam Krystyna Judka zielarka i fitoterapeutka z Wesołej koło Brzozowa.
Mniszek lekarski, podbiał, krwawnik, mięta, pokrzywa, babka lancetowata czy rumianek kryją w sobie składniki, które mogą dobrze wpływać na nasz organizm
– przypomniała zielarka.
Podkreśliła jednak, że warto skonsultować ze specjalistą ewentualną terapię ziołami, po to, by uniknąć negatywnych skutków interakcji z przyjmowanymi lekami.
Krystyna Judka, która jest autorką książek o ziołolecznictwie, zachęcała też do korzystania z ziół w kuchni, ponieważ w wyjątkowy sposób podnoszą walory smakowe wielu potraw.
Tekst: Iwona Piętak, fot. Julia Krowiak