To pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy. Potrawa wywodząca się z Lewantu i Egiptu, współcześnie popularna jest na Bliskim Wschodzie i w Północnej Afryce. Według legendy została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych. Obecnie rozpowszechniona na całym świecie, zwłaszcza wśród wegetarian i wegan.
W maju 2010 roku w Libanie został pobity rekord Guinnessa na największą porcję hummusu. Zwycięska porcja została przygotowana przez 300 kucharzy w wiosce al-Fanar niedaleko Bejrutu. Hummus ważył 10 452 kg, czyli dwa razy więcej niż poprzednia rekordowa porcja przygotowana przez 50 Izraelczyków w styczniu 2010 w wiosce Abu Ghausz, która ważyła 4090 kg. Według lokalnych mediów na przygotowanie zwycięskiego hummusu zużyto 8 ton ciecierzycy, 2 tony pasty tahini, 2 tony soku z cytryny oraz 70 kg oliwy.
Źródło: wikipedia.pl, fot. pixabay.com