16 gatunków owadów, w tym świerszcze, szarańcze i jedwabniki, zostało zatwierdzonych w Singapurze jako żywność – poinformowała w poniedziałek Agencja Żywności Singapuru. Owady mogą być przeznaczone do spożycia przez ludzi lub stosowane jako pasza dla zwierząt.
SFA poinformowało, że opracowało wytyczne dla firm importujących, hodujących lub przetwarzających owady. Stanowią one m.in., że muszą być one hodowane w zakładach wyposażonych w odpowiednią kontrolę bezpieczeństwa żywności, nie mogą być pozyskiwane ze środowiska naturalnego, a produkt końcowy musi być bezpieczny do spożycia.
Obecnie nie obowiązują żadne międzynarodowe normy dotyczące sprzedaży i spożycia owadów jako żywności lub paszy dla zwierząt – podkreślił portal Channel News Asia, toteż singapurska agencja opracowała wytyczne w oparciu o „doświadczenia krajów, które zezwoliły na spożycie niektórych owadów jako żywności”.
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa promuje hodowlę owadów na potrzeby żywnościowe i paszowe jako zrównoważonego źródła białka. Np. świerszcze, koniki polne i mączniki są bogate w białko, zawierają również wiele przeciwutleniaczy i minerałów, w tym żelazo, cynk, miedź i magnez. (PAP)
Fot. pixabay.com