Pierwsze wzmianki historyczno – archeologiczne wskazują, że już 12 tysiecy lat temu ludzie podbierali dzikim pszczołom miód i wykorzystywali go do jedzenia.
Z biegiem lat i wieków barcie przenoszono w pobliże domów i tak zaczęto udomawiać pszczoły. Dziś pszczelarstwo to odrębna dziedzina gospodarki żywnościowej. Polska zajmuje tu szczególne miejsce , bo tak zwane „napszczelenie” jest na polskim obszarze zbliżone do ilości uli w całych Stanach Zjednoczonych.
Nasz podkarpacki region też ma tu swoją wyjątkową pozycję , bo tylko w niektórych częściach Podkarpacia pszczoły wytwarzają miód spadziowy. To unikat bowiem powstaje nie z nektaru kwiatów ale z wydzielin mszyc. Jest ogromny popyt na ten rodzaj miodu, jest też jednym z najdroższych miodów. Na unijnej liście produktów ma swoją zastrzeżoną nazwę, co oznacza że w jakiś sposób jest objęty ochroną patentową. O historii miodu rozmawiają Ewa Niedziałek Szeliga i Krzysztof Zieliński
WIADOMOŚCI