piątek, 18 lipca 2025
+48 17 222 22 22  
Polskie Radio Rzeszów
  • WIADOMOŚCI
    • RZESZÓW
    • KROSNO
    • PRZEMYŚL
    • STALOWA WOLA
    • TARNOBRZEG
    • REGION
    • KRAJ I ŚWIAT
  • MUZYKA
    • LISTA PRZEBOJÓW RADIA RZESZÓW
    • PODKARPACKA SCENA PRZEBOJÓW
    • CO BYŁO GRANE
  • SPORT
  • PODCASTY
  • KALENDARZ WYDARZEŃ
  • RADIO
    • PROGRAM
    • O NAS
    • LUDZIE RADIA
    • REKLAMA I MARKETING
    • KAMPANIE SPOŁECZNE
    • PATRONAT
    • KONTAKT
Brak
Pokaż więcej
SŁUCHAJ
ZOBACZ
Polskie Radio Rzeszów
  • WIADOMOŚCI
    • RZESZÓW
    • KROSNO
    • PRZEMYŚL
    • STALOWA WOLA
    • TARNOBRZEG
    • REGION
    • KRAJ I ŚWIAT
  • MUZYKA
    • LISTA PRZEBOJÓW RADIA RZESZÓW
    • PODKARPACKA SCENA PRZEBOJÓW
    • CO BYŁO GRANE
  • SPORT
  • PODCASTY
  • KALENDARZ WYDARZEŃ
  • RADIO
    • PROGRAM
    • O NAS
    • LUDZIE RADIA
    • REKLAMA I MARKETING
    • KAMPANIE SPOŁECZNE
    • PATRONAT
    • KONTAKT
Brak
Pokaż więcej
SŁUCHAJ
ZOBACZ
Polskie Radio Rzeszów

Polskie Radio Rzeszów > Zdrowie > Dietetyczka: Zbilansowana dieta to podstawa odporności w sezonie infekcji

Dietetyczka: Zbilansowana dieta to podstawa odporności w sezonie infekcji

19 listopada 2024 - 12:39
- Zdrowie
Czas czytania: 3 min.
A A
Dietetyczka: Zbilansowana dieta to podstawa odporności w sezonie infekcji

Fot. pixabay.com

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterUdostępnij na EmailUdostępnij na WhatsApp

Zbilansowana dieta to podstawa odporności w sezonie infekcji – podkreśliła dietetyczka ze Śląskiego Uniwersytet Medycznego Małgorzata Słoma-Krześlak. Według ekspertki różnorodne posiłki, bogate w warzywa, owoce, tłuste ryby i produkty pełnoziarniste, wspierają układ odpornościowy.

W przekazanym we wtorek komunikacie śląska uczelnia przypomniała, że wzmacnianie układu odpornościowego odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, zwłaszcza w okresach większego ryzyka infekcji, takich jak sezon grypowy. Układ odpornościowy pełni funkcję pierwszej linii obrony przed patogenami, dlatego istotne jest zapewnienie mu odpowiednich składników odżywczych.

„Ryby morskie, napoje fermentowane, papryka, pieczywo razowe czy jaja. To tylko wybrane elementy zdrowej diety, która pozwoli zadbać o dobra energię i odporność zwłaszcza w okresie jesiennozimowym” – zaznaczyła dr n. o zdrowiu Małgorzata Słoma-Krześlak z Katedry Dietetyki Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, cytowana w komunikacie uczelni.

Zdaniem specjalistki dieta powinna być różnorodna, pełnowartościowa i oparta na szerokiej gamie produktów spożywczych. Zwróciła uwagę, że żaden pojedynczy składnik nie dostarcza wszystkich niezbędnych mikro- i makroelementów, dlatego codzienny jadłospis powinien zawierać warzywa, owoce, produkty zbożowe, białko i tłuszcze.

„Takie podejście zapewnia pełne spektrum składników odżywczych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego” – zaznaczyła dietetyczka. Dodała, że jednym z najważniejszych elementów diety wspierającej odporność są warzywa i owoce.

„Są one bogate w witaminy, minerały oraz bioaktywne związki, takie jak antocyjany, flawonoidy czy izoflawony, które działają antyoksydacyjnie, chroniąc DNA komórek przed uszkodzeniami. Witamina C, obecna m.in. w papryce, brokułach, truskawkach, czy pomarańczach, wzmacnia system odpornościowy, zmniejszając podatność na infekcje” – opisała dr Słoma-Krześlak.

Natomiast owoce bogate w witaminę A, będącą silnym przeciwutleniaczem, wspierają ochronę organizmu przed infekcjami, przyczyniają się do zdrowia skóry i oczu oraz wspomagają procesy regeneracyjne. Dietetyczka podkreśliła, że kluczową rolę w budowaniu odporności pełnią także napoje fermentowane, takie jak jogurty, kefiry i maślanki. Zawierają one bakterie probiotyczne, które wzmacniają układ odpornościowy i regulują funkcjonowanie układu pokarmowego. „Probiotyki przywracają naturalną mikroflorę jelitową, co jest szczególnie ważne w walce z infekcjami” – tłumaczyła dr Słoma-Krześlak.

W budowaniu odporności, według specjalistki, pomaga również witamina D, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, stymuluje produkcję białek antybakteryjnych i reguluje pracę limfocytów. Jej głównymi źródłami są tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela i śledź, a także jaja.

„Produkty pełnoziarniste, takie jak pieczywo razowe, kasze gryczana i jęczmienna oraz brązowy ryż, dostarczają organizmowi energii, błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak magnez i cynk. Cynk, obecny w produktach pełnoziarnistych, odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego, wpływając na dojrzewanie i funkcjonowanie limfocytów T” – wyjaśniła specjalistka.

Przypomniała, że regularne spożywanie posiłków pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi i zapewnieniu organizmowi stałego dopływu energii, co sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu odpornościowego. Równie ważne jest odpowiednie nawodnienie, które wspomaga metabolizm, usuwa toksyny i poprawia nawilżenie skóry, korzystnie wpływając na ogólny stan zdrowia.

„Troska o zdrowy układ odpornościowy to inwestycja w przyszłość, która pozwoli nam lepiej radzić sobie z infekcjami i zachować zdrowie na dłużej” – podsumowała dr Małgorzata Słoma-Krześlak. (PAP)

 

 

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Google News!
Tagi: zdrowie

Zobacz także

Ponad milion Polaków korzysta z Diety NFZ – darmowego narzędzia do zdrowego odżywiania

Ponad milion Polaków korzysta z Diety NFZ – darmowego narzędzia do zdrowego odżywiania

17 lipca 2025
Uwaga! Problemy z wodą wodociągową w gminie Lubenia

Woda w Kraczkowej znów bezpieczna do picia – ostrzeżenie wciąż obowiązuje w Cierpiszu

17 lipca 2025
Zmiany klimatu obniżają wartość odżywczą warzyw liściastych

Zmiany klimatu obniżają wartość odżywczą warzyw liściastych

15 lipca 2025
Lekarz: AI daje poczucie ulgi, ale to placebo. „Cyfrowy terapeuta” nie zastąpi specjalisty

Tysiące nieodwołanych wizyt u lekarzy na Podkarpaciu – NFZ apeluje do pacjentów

14 lipca 2025
Następny
Władze Szwecji rozpoczęły wysyłkę broszury na wypadek wojny. Jest wersja polska

Władze Szwecji rozpoczęły wysyłkę broszury na wypadek wojny. Jest wersja polska

Rzeszów stroi się na święta. Ozdoby za ponad milion złotych

Rzeszów stroi się na święta. Ozdoby za ponad milion złotych

Cztery osoby ranne w zderzeniu trzech aut w Nowym Kamieniu

Cztery osoby ranne w zderzeniu trzech aut w Nowym Kamieniu

NAJNOWSZE

Asseco Resovia ogłosiła drugiego nowego zawodnika

Amerykański libero kolejnym nowym siatkarzem w Asseco Resovii

8 godzin temu

Apel o wznowienie zakupu Black Hawków z PZL Mielec. Związkowcy i politycy PiS alarmują

8 godzin temu

Niedźwiedzie w Bieszczadach nie zostaną odstrzelone – rząd wprowadza alternatywne środki ochrony

9 godzin temu

Stal Rzeszów gotowa na rozpoczęcie piłkarskiego sezonu Betclic I ligi

9 godzin temu

Budżet UE 2028–2034 pod lupą. Rzońca: „Cięcia w rolnictwie i spójności to zapowiedź napięć”

9 godzin temu

Spór o finanse Sanoka. Radni obwiniają burmistrza, komitet referendalny chce ich odwołać

9 godzin temu

Nielegalna praca cudzoziemców na Podkarpaciu. Turkmen i trzech Kolumbijczyków muszą opuścić Polskę

10 godzin temu

Rzeszów: Koniec objazdu na ul. Wieniawskiego. Kierowcy wrócili na główną trasę

10 godzin temu
Byłeś świadkiem ważnego wydarzenia? Masz temat, który warto poruszyć?
ZGŁOŚ TEMAT
Na ludową nutę
W cyfrowym świecie
a5
Forum rolnika
Rzeszowskie organizacje pozarządowe
a2

WIADOMOŚCI

Rzeszów
Przemyśl
Stalowa Wola
Tarnobrzeg
Region

MUZYKA

Wiadomości muzyczne
Listy przebojów

SPORT

Piłka nożna
Siatkówka
Piłka ręczne
Koszykówka
Tenis stołowy

PARTNERZY

Audytorium17

POLSKIE RADIO RZESZÓW

Kampanie społeczne
Patronaty
Regulaminy
Kontakt
Polityka prywatności

© 2024 Polskie Radio Rzeszów S.A. w likwidacji

  • WIADOMOŚCI
    • RZESZÓW
    • KROSNO
    • PRZEMYŚL
    • STALOWA WOLA
    • TARNOBRZEG
    • REGION
    • KRAJ I ŚWIAT
  • POGODA
  • MUZYKA
  • SPORT
  • PODCASTY
  • WYDARZENIA
  • RADIO
    • PROGRAM
    • O NAS
    • LUDZIE RADIA
    • REKLAMA I MARKETING
    • KAMPANIE SPOŁECZNE
    • PATRONAT
    • KONTAKT
Brak
Pokaż więcej