Rośnie liczba osób, które zgłaszają objawy zatrucia pokarmowego po wizycie w rzeszowskiej restauracji Rzeszuff. U jednego z pracowników potwierdzono salmonellę. Jaromir Ślączka, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie potwierdził, że spośród 36 osób narażonych na zatrucie pokarmowe, u 31 wystąpiły objawy chorobowe, 7 osób nadal jest w szpitalach, u czterech badania wykazały obecność bakterii Salmonella enteritidis.
Do badań laboratoryjnych sanepid pobrał próbki jajek używanych do produkcji posiłków wydawanych od soboty 27 maja do środy 31 maja oraz pozostałe partie surowców i półproduktów takich, jak łosoś wędzony, czy sos holenderski. Sanepid ma mieć komplet badań w poniedziałek po południu.
To pierwsze w tym roku zbiorowe zatrucie pokarmowe wywołane bakterią Salmonella w zakładzie gastronomicznych na terenie nadzorowanym przez powiatową stację sanepidu w Rzeszowie.
fot. pixabay