piątek, 5 grudnia 2025
+48 17 222 22 22  
Polskie Radio Rzeszów
  • WIADOMOŚCI
    • RZESZÓW
    • KROSNO
    • PRZEMYŚL
    • STALOWA WOLA
    • TARNOBRZEG
    • REGION
    • KRAJ I ŚWIAT
  • MUZYKA
    • KONCERTY
    • LISTA PRZEBOJÓW RADIA RZESZÓW
    • PODKARPACKA SCENA PRZEBOJÓW
    • CO BYŁO GRANE
  • SPORT
  • STREFA AUDIO
  • KALENDARZ WYDARZEŃ
  • RADIO
    • PROGRAM
    • O NAS
    • LUDZIE RADIA
    • REKLAMA I MARKETING
    • KAMPANIE SPOŁECZNE
    • PATRONAT
    • KONTAKT
Brak
Pokaż więcej
SŁUCHAJ
ZOBACZ
Polskie Radio Rzeszów
  • WIADOMOŚCI
    • RZESZÓW
    • KROSNO
    • PRZEMYŚL
    • STALOWA WOLA
    • TARNOBRZEG
    • REGION
    • KRAJ I ŚWIAT
  • MUZYKA
    • KONCERTY
    • LISTA PRZEBOJÓW RADIA RZESZÓW
    • PODKARPACKA SCENA PRZEBOJÓW
    • CO BYŁO GRANE
  • SPORT
  • STREFA AUDIO
  • KALENDARZ WYDARZEŃ
  • RADIO
    • PROGRAM
    • O NAS
    • LUDZIE RADIA
    • REKLAMA I MARKETING
    • KAMPANIE SPOŁECZNE
    • PATRONAT
    • KONTAKT
Brak
Pokaż więcej
SŁUCHAJ
ZOBACZ
Polskie Radio Rzeszów

Polskie Radio Rzeszów > Zdrowie > Słodkie przekąski od czasu do czasu nie zaszkodzą sercu

Słodkie przekąski od czasu do czasu nie zaszkodzą sercu

Dorota WilkDorota Wilk
11 grudnia 2024 - 09:01
Zdrowie
Czas czytania: 4 min.
A A
Słodkie przekąski od czasu do czasu nie zaszkodzą sercu

Fot. pixabay.com

Udostępnij na FacebookUdostępnij na XWyślij na WhatsApp

O ile systematyczne picie słodzonych napojów znacznie zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, to okazjonalnie spożywane słodkie przekąski nie powinny zaszkodzić, a wręcz mogą być lepsze od całkowitej rezygnacji ze słodyczy – wynika z badań, o których informuje pismo „Frontiers in Public Health”.

Badania nad wpływem cukru na zdrowie wykazały, że jego wyższe spożycie zwiększa ryzyko niektórych chorób układu krążenia, na przykład tętniaków czy udaru mózgu. W szczególności dotyczy to słodzonych napojów, które podnoszą ryzyko udaru, niewydolności serca i migotania przedsionków.

Jednak także ekstremalnie niskie spożycie cukru wiązało się z pogorszeniem zdrowia układu krążenia. Najniższe ryzyko chorób układu krążenia stwierdzono u osób, które sporadycznie jadły różne smakołyki.

„Najbardziej uderzającym odkryciem wynikającym z naszego badania jest rozbieżność związku pomiędzy różnymi źródłami dodanego cukru a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych — powiedziała Suzanne Janzi, doktorantka na Uniwersytecie w Lund (Szwecja) i autorka artykułu. – Ten zaskakujący kontrast podkreśla znaczenie rozważenia nie tylko ilości spożywanego cukru, ale także jego źródła i kontekstu”.

Chociaż większość instytucji zdrowia publicznego zaleca ograniczenie spożycia cukru w celu ochrony zębów i poprawy diety, wcześniej istniały ograniczone dowody dotyczące wpływu spożycia cukru na choroby sercowo-naczyniowe. Choroby te są główną przyczyną zgonów i chorób w Europie, a zmiana diety jest stosunkowo łatwym sposobem na zmniejszenie ryzyka.

Aby zrozumieć, w jaki sposób spożycie cukru wpływa na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i czy spożywanie różnych rodzajów cukru zmienia to ryzyko, naukowcy zebrali dane z dwóch głównych badań kohortowych, Swedish Mammography Cohort i Cohort of Swedish Men. W badaniach tych ankiety dietetyczne zostały przeprowadzone w 1997 i 2009 roku, co pozwoliło monitorować diety uczestników w czasie.

Po dokonaniu wykluczeń w celu zapewnienia, że dwie kohorty mają takie same kryteria włączenia i usunięcia niezależnych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, naukowcy otrzymali próbę 69 705 uczestników.

Przyjrzeli się trzem klasom spożycia cukru — dodatkom, takim jak miód, słodkim przekąskom, takim jak ciastka, oraz słodzonym napojom, takim jak napoje gazowane — i siedmiu chorobom sercowo-naczyniowym: dwóm różnym typom udaru, zawałom serca, niewydolności serca, tętniakom aorty, migotaniu przedsionków i zwężeniu aorty.

Uczestnicy byli monitorowani aż do zgonu, zdiagnozowania jednej z chorób sercowo-naczyniowych lub do końca okresu obserwacji (w roku 2019). W tym okresie u 25 739 uczestników zdiagnozowano chorobę sercowo-naczyniową. Następnie naukowcy wykorzystali te dane, aby ustalić, w jaki sposób różne rodzaje spożycia cukru wpływają na ryzyko różnych chorób sercowo-naczyniowych.

Spożywanie słodkich napojów okazało się być gorsze dla zdrowia niż jakikolwiek inny rodzaj spożycia cukru: picie większej ilości słodzonych napojów znacznie zwiększa ryzyko udaru niedokrwiennego, niewydolności serca, migotania przedsionków oraz tętniaka aorty brzusznej.

„Płynne cukry, znajdujące się w słodzonych napojach, zazwyczaj zapewniają mniejsze uczucie sytości niż formy stałe — sprawiają, że czujesz się mniej pełny — co potencjalnie prowadzi do nadmiernego spożycia” — powiedziała Janzi. „Kontekst również ma znaczenie — słodkie przekąski są często spożywane w sytuacjach towarzyskich lub na specjalne okazje, podczas gdy słodzone napoje mogą być spożywane częściej” – dodała.

Zwiększone spożycie cukru w różny sposób wpływało na choroby układu krążenia. Prawdopodobnie dlatego, że spożywanie dodatkowego cukru w różny sposób wpływało na indywidualny profil ryzyka uczestników. Zwiększone spożycie cukru zwiększało ogólne ryzyko udaru niedokrwiennego i tętniaka aorty brzusznej, a także ryzyko niewydolności serca u uczestników z prawidłowym indeksem masy ciała (BMI).

Jednak najwyższe ryzyko negatywnych skutków zdrowotnych wystąpiło w kategorii najniższego spożycia słodkich przekąsek. Natomiast ich okazjonalne spożywanie wiązało się z lepszymi wynikami niż brak słodkich przekąsek w ogóle.

„Może to odzwierciedlać podstawowe zachowania dietetyczne — osoby spożywające bardzo mało cukru mogą stosować bardzo restrykcyjną dietę lub ograniczać spożycie cukru ze względu na istniejące wcześniej problemy zdrowotne” — zasugerowała Janzi.

„Chociaż nasze badanie obserwacyjne nie może ustalić związku przyczynowo-skutkowego, wyniki te sugerują, że ekstremalnie niskie spożycie cukru może nie być konieczne lub korzystne dla zdrowia układu krążenia” – dodała.

Autorzy wskazali, że potrzeba dalszych badań, aby zrozumieć mechanizmy zaangażowane w skutki różnych rodzajów spożycia cukru. Zwrócili również uwagę, że dieta jest wysoce specyficzna demograficznie i kulturowo – a ich ustalenia opierają się na populacji szwedzkiej, zatem niekoniecznie można je przełożyć na inne kultury dietetyczne. (PAP)

 

Byłeś świadkiem ważnego wydarzenia? Masz ciekawy film lub zdjęcie z okolicy? A może chcesz wyrazić swoją opinię na temat bieżących spraw? ZGŁOŚ TEMAT TUTAJ
Tagi: zdrowie

Zobacz także

Rekordowy wzrost zachorowań na grypę w Norwegii

Rekordowy wzrost zachorowań na grypę w Norwegii

4 grudnia 2025
Polscy naukowcy współtwórcami gorsetu do leczenia skoliozy u młodzieży

Polscy naukowcy współtwórcami gorsetu do leczenia skoliozy u młodzieży

4 grudnia 2025
Sejm uchwalił rządową ustawę o reformie szpitali

Kolejny incydent z udziałem agresywnego pacjenta, tym razem w Przemyślu

4 grudnia 2025
Smog na Podkarpaciu. W Rzeszowie normy przekroczone czterokrotnie

Pulmonolog: smog jest jednym z największych zagrożeń dla układu oddechowego

3 grudnia 2025
Następny
Na bankiecie noblowskim podano owsiankę, która ma symbolizować zdrowe odżywianie

Na bankiecie noblowskim podano owsiankę, która ma symbolizować zdrowe odżywianie

Co piąty senior po ciężkiej grypie traci samodzielność

Co piąty senior po ciężkiej grypie traci samodzielność

Najpierw wjechał do rowu, potem uciekł do lasu. Zatrzymał go świadek

Najpierw wjechał do rowu, potem uciekł do lasu. Zatrzymał go świadek

Byłeś świadkiem ważnego wydarzenia? Masz temat, który warto poruszyć?
ZGŁOŚ TEMAT
Na ludową nutę
Rozmowy o nauce
Plebiscyt „Werbel 2025”

MASZ TEMAT DO PORUSZENIA?

Zadzwoń: tel. +48 17 222 22 22

Napisz: antena@radio.rzeszow.pl

POLSKIE RADIO RZESZÓW

Kontakt
Kampanie społeczne
Patronaty
Regulaminy
Polityka prywatności

LOKALNIE

Rzeszów
Przemyśl
Stalowa Wola
Tarnobrzeg
Region

RADIO

Częstotliwości
Strefa audio
Zobacz co graliśmy
Koncerty
Wydarzenia

PARTNERZY: Audytorium17

Copyright © 2025Polskie Radio Rzeszów S.A. w likwidacj. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Używamy ciasteczek, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.

Więcej informacji na temat plików cookie, których używamy, oraz możliwości ich wyłączenia znajdziesz w ustawieniach.

  • WIADOMOŚCI
    • RZESZÓW
    • KROSNO
    • PRZEMYŚL
    • STALOWA WOLA
    • TARNOBRZEG
    • REGION
    • KRAJ I ŚWIAT
  • MUZYKA
    • KONCERTY
    • LISTA PRZEBOJÓW RADIA RZESZÓW
    • PODKARPACKA SCENA PRZEBOJÓW
    • CO BYŁO GRANE
  • SPORT
  • STREFA AUDIO
  • WYDARZENIA
  • RADIO
    • PROGRAM
    • O NAS
    • LUDZIE RADIA
    • REKLAMA I MARKETING
    • KAMPANIE SPOŁECZNE
    • PATRONAT
    • KONTAKT
Brak
Pokaż więcej
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

Ściśle niezbędne ciasteczka

Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.

Analityka

Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.

Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.

Polityka prywatności

Więcej informacji o naszej Polityce prywatności