W cyklu „Na Fali Smaku” Kacper Maślak gości w kuchni Moniki Hałas. Monika, studentka logopedii, z powodzeniem łączy naukę z pracą, a mimo napiętego grafiku zawsze znajduje czas na kulinarne eksperymenty. Wspólnie przygotowali aromatyczne tofu w sosie orzechowym z ryżem i warzywami – danie pełne smaku, a jednocześnie proste w przygotowaniu.
Składniki:
- Ryż 1 cebula
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 180 g naturalnego tofu
- Skrobia ziemniaczana
- Oliwa do smażenia
Sos orzechowy:
- 1 czubata łyżka kremowego masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka zimnej wody
Przyprawy:
- Sól
- Czosnek granulowany
- Papryka ostra
- Papryka słodka
Tekst i fot.: Kacper Maślak