piątek, 5 grudnia 2025
+48 17 222 22 22  
Polskie Radio Rzeszów
  • WIADOMOŚCI
    • RZESZÓW
    • KROSNO
    • PRZEMYŚL
    • STALOWA WOLA
    • TARNOBRZEG
    • REGION
    • KRAJ I ŚWIAT
  • MUZYKA
    • KONCERTY
    • LISTA PRZEBOJÓW RADIA RZESZÓW
    • PODKARPACKA SCENA PRZEBOJÓW
    • CO BYŁO GRANE
  • SPORT
  • STREFA AUDIO
  • KALENDARZ WYDARZEŃ
  • RADIO
    • PROGRAM
    • O NAS
    • LUDZIE RADIA
    • REKLAMA I MARKETING
    • KAMPANIE SPOŁECZNE
    • PATRONAT
    • KONTAKT
Brak
Pokaż więcej
SŁUCHAJ
ZOBACZ
Polskie Radio Rzeszów
  • WIADOMOŚCI
    • RZESZÓW
    • KROSNO
    • PRZEMYŚL
    • STALOWA WOLA
    • TARNOBRZEG
    • REGION
    • KRAJ I ŚWIAT
  • MUZYKA
    • KONCERTY
    • LISTA PRZEBOJÓW RADIA RZESZÓW
    • PODKARPACKA SCENA PRZEBOJÓW
    • CO BYŁO GRANE
  • SPORT
  • STREFA AUDIO
  • KALENDARZ WYDARZEŃ
  • RADIO
    • PROGRAM
    • O NAS
    • LUDZIE RADIA
    • REKLAMA I MARKETING
    • KAMPANIE SPOŁECZNE
    • PATRONAT
    • KONTAKT
Brak
Pokaż więcej
SŁUCHAJ
ZOBACZ
Polskie Radio Rzeszów

Polskie Radio Rzeszów > Zdrowie > Mango zwiększa wrażliwość na insulinę

Mango zwiększa wrażliwość na insulinę

Dorota WilkDorota Wilk
07 marca 2025 - 11:20
Zdrowie
Czas czytania: 3 min.
A A
Mango zwiększa wrażliwość na insulinę

Fot. pixabay.com

Udostępnij na FacebookUdostępnij na XWyślij na WhatsApp

Codzienne jedzenie świeżego mango może zmniejszać insulinooporność u dorosłych osób z nadwagą lub otyłością i potencjalnie obniżać ryzyko cukrzycy – informuje pismo „Nutrients”.

Przewlekły stan zapalny o niskim stopniu nasilenia, do którego przyczyniają się między innymi otyłość, nadwaga i niska aktywność fizyczna jest związany z insulinoopornością i słabą kontrolą poziomu cukru we krwi (glikemii), co często prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2.

Naukowcy z Illinois Institute of Technology (USA) zbadali wpływ regularnego spożywania mango na stan zapalny i wrażliwość na insulinę u uczestników z nadwagą lub otyłością i przewlekłym stanem zapalnym o niskim stopniu nasilenia.

Jak wykazali, spożywanie dwóch porcji mango dziennie (każda po około 165 gramów miąższu, co odpowiada objętości filiżanki) może poprawić wrażliwość na insulinę u dorosłych z nadwagą lub otyłością z przewlekłym stanem zapalnym o niskim stopniu nasilenia. To kolejny przykład na to, jak proste wybory dietetyczne mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2, które są ściśle powiązane ze stanem zdrowia serca.

Badanie przeprowadzono na 48 dorosłych w wieku 20-60 lat. Przez cztery tygodnie jedna grupa spożywała codziennie 2 porcje świeżych owoców mango, druga – kalorycznie dopasowane (około 100 kalorii) pożywienie kontrolne – lody włoskie. Porównywano stan zapalny i wrażliwość na insulinę w obu grupach.

Jak się okazało, uczestnicy, którzy jedli mango, doświadczyli znacznego zmniejszenia insulinooporności, mierzonego za pomocą Homeostasis Model Assessment of Insulin Resistance (HOMA-IR). Zdolność trzustki do wytwarzania i uwalniania insuliny w celu regulacji stężenia glukozy również znacznie się poprawiła, gdy mierzono ją za pomocą wskaźnika dyspozycji (DI), kluczowego wskaźnika skuteczności regulacji poziomu cukru we krwi przez organizm.

Po czterech tygodniach u osób z grupy spożywającej mango stwierdzono również znacznie niższe stężenie insuliny w odpowiedzi na doustny test tolerancji glukozy (OGTT) w porównaniu z początkiem badania, podczas gdy w grupie kontrolnej nie zaobserwowano żadnych zmian.

Wyniki sugerują, że spożycie mango zwiększyło wrażliwość na insulinę u osób z przewlekłym stanem zapalnym o niskim stopniu nasilenia, prawdopodobnie poprzez aktywację genów Nrf-2 i zwiększenie statusu antyoksydacyjnego komórek.

„Kontrola poziomu glukozy we krwi nie polega tylko na monitorowaniu poziomu cukru we krwi — chodzi o poprawę wrażliwości na insulinę — wskazał dr Indika Edirisinghe. – Nasze badanie sugeruje, że dodanie świeżego mango do diety może być prostym, przyjemnym sposobem dla osób z nadwagą lub otyłością na wsparcie lepszego funkcjonowania insuliny i zmniejszenie ryzyka cukrzycy typu 2”.

Co ciekawe, pomimo spożywania porównywalnych kalorycznie produktów, skład ciała pozostał stabilny w grupie mango, podczas gdy w grupie kontrolnej odnotowano niewielki, ale znaczący wzrost masy ciała. Dodatkowe wyniki badania wykazały, że markery stanu zapalnego (IL-6, TNF?, hs-CRP) i poziomy glukozy nie różniły się istotnie między obiema grupami pod koniec badania, co czyni mango zdrowym dla serca zamiennikiem kalorycznie porównywalnych słodkich przekąsek. Nie było również różnic dotyczących całkowitego cholesterolu na czczo, cholesterolu LDL, cholesterolu HDL lub trójglicerydów.

„Poprawa wrażliwości na insulinę w grupie mango, bez zmiany masy ciała, jest godna uwagi – co przeczy błędnym przekonaniom na temat naturalnej zawartości cukru w mango i wpływu na otyłość i cukrzycę” – podkreślił Edirisinghe. „Te wyniki potwierdzają wcześniejsze badania pokazujące, że jedzenie mango nie prowadzi do przyrostu masy ciała, a chociaż dokładny mechanizm jest nadal nieznany, rola poprawy statusu antyoksydacyjnego wynikającego ze spożycia mango może być czynnikiem pośredniczącym w kontroli glikemii” – dodał.

Wyniki te dodatkowo potwierdzają znaczenie świeżych owoców, szczególnie mango, jako części zdrowego dla serca stylu życia i nawyków żywieniowych, które pomagają kontrolować poziom cukru we krwi, kontrolować wagę i ogólnie czuć się dobrze.

Paweł Wernicki (PAP)

 

Byłeś świadkiem ważnego wydarzenia? Masz ciekawy film lub zdjęcie z okolicy? A może chcesz wyrazić swoją opinię na temat bieżących spraw? ZGŁOŚ TEMAT TUTAJ
Tagi: cukrzycamangozdrowie

Zobacz także

Rekordowy wzrost zachorowań na grypę w Norwegii

Rekordowy wzrost zachorowań na grypę w Norwegii

4 grudnia 2025
Polscy naukowcy współtwórcami gorsetu do leczenia skoliozy u młodzieży

Polscy naukowcy współtwórcami gorsetu do leczenia skoliozy u młodzieży

4 grudnia 2025
Sejm uchwalił rządową ustawę o reformie szpitali

Kolejny incydent z udziałem agresywnego pacjenta, tym razem w Przemyślu

4 grudnia 2025
Smog na Podkarpaciu. W Rzeszowie normy przekroczone czterokrotnie

Pulmonolog: smog jest jednym z największych zagrożeń dla układu oddechowego

3 grudnia 2025
Następny
70 proc. przypadków jaskry wykrywane jest w Polsce zbyt późno

70 proc. przypadków jaskry wykrywane jest w Polsce zbyt późno

W "Tu i teraz" o nowej wystawie w Muzeum Zamku w Łańcucie - Polskie Radio Rzeszów

W "Tu i teraz" o nowej wystawie w Muzeum Zamku w Łańcucie

Kandydat na prezydenta w obronie zwolnionych pracownic urzędu

Kandydat na prezydenta w obronie zwolnionych pracownic urzędu

Byłeś świadkiem ważnego wydarzenia? Masz temat, który warto poruszyć?
ZGŁOŚ TEMAT
Plebiscyt „Werbel 2025”
W cyfrowym świecie
Rozmowy o nauce

MASZ TEMAT DO PORUSZENIA?

Zadzwoń: tel. +48 17 222 22 22

Napisz: antena@radio.rzeszow.pl

POLSKIE RADIO RZESZÓW

Kontakt
Kampanie społeczne
Patronaty
Regulaminy
Polityka prywatności

LOKALNIE

Rzeszów
Przemyśl
Stalowa Wola
Tarnobrzeg
Region

RADIO

Częstotliwości
Strefa audio
Zobacz co graliśmy
Koncerty
Wydarzenia

PARTNERZY: Audytorium17

Copyright © 2025Polskie Radio Rzeszów S.A. w likwidacj. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Używamy ciasteczek, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.

Więcej informacji na temat plików cookie, których używamy, oraz możliwości ich wyłączenia znajdziesz w ustawieniach.

  • WIADOMOŚCI
    • RZESZÓW
    • KROSNO
    • PRZEMYŚL
    • STALOWA WOLA
    • TARNOBRZEG
    • REGION
    • KRAJ I ŚWIAT
  • MUZYKA
    • KONCERTY
    • LISTA PRZEBOJÓW RADIA RZESZÓW
    • PODKARPACKA SCENA PRZEBOJÓW
    • CO BYŁO GRANE
  • SPORT
  • STREFA AUDIO
  • WYDARZENIA
  • RADIO
    • PROGRAM
    • O NAS
    • LUDZIE RADIA
    • REKLAMA I MARKETING
    • KAMPANIE SPOŁECZNE
    • PATRONAT
    • KONTAKT
Brak
Pokaż więcej
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

Ściśle niezbędne ciasteczka

Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.

Analityka

Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.

Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.

Polityka prywatności

Więcej informacji o naszej Polityce prywatności