Chleb jest podstawą pożywienia człowieka od tysięcy lat. Sposób jego wytwarzania ewoluował z płaskiego placka pieczonego na kamieniu do współczesnych bochnów chleba wypiekanych w zmechanizowanych nowoczesnych piekarniach.
Wypiekiem chleba zajmowały się osoby wcześniej odpowiednio przyuczane do zawodu. Czas od czeladnika do mistrza niejednokrotnie trwał kilka lat. Chleb był zawsze wyjątkowo traktowany i cieszył się wielkim szacunkiem, miała wpływ na to symbolika chleba w chrześcijaństwie.
Kromkę chleba całowano, gdy spadła na podłogę, a bochen przed rozkrojeniem oznaczano krzyżem. Wypiekowi chleba towarzyszyły także odpowiednie rytuały mające niejednokrotnie swoje podłoże w starosłowiańskich czasach.
Dziś (15 marca) obchodzimy Dzień Piekarza i Ciastkarza.
Z tej okazji zapraszamy do wysłuchania naszych Pogaduch o chlebie i zawodzie piekarza. Ewa Niedziałek-Szeliga i Krzysztof Zieliński, historyk, regionalista i znawca dawnej tradycji kulinarnej:
Tekst: E. Niedziałek-Szeliga, fot.pixabay