Początek kwietnia jest dobrym czasem na wysiew i sadzenie cebuli jadalnej. To warzywo jest niezbędne w kuchni. Jest też źródłem witamin, minerałów i substancji biologicznych, mających wpływ na odporność i zdrowienie.
Mamy różne cebule, od ostrych po bardzo łagodne, wręcz słodkie. Popularnością cieszą się cebule czerwone, czy szalotki. W każdym ogrodzie więc powinna znaleźć się cebula. Wymaga ona jednak użyźnienia i dobrego przygotowania gleby.
W pierwszych fazach wzrostu cebula potrzebuje też więcej wilgoci. Cebulę siejemy lub częściej sadzimy z tzw. dymki, czyli małych ubiegłorocznych cebulek, odpowiednio przechowanych w chłodniach i potem „odymionych”, czyli po prostu ogrzanych i pobudzonych do sadzenia.
O tym, jak prawidłowo uprawiać cebulę domową, rozmawiają Ewa Niedziałek-Szeliga i Anna Rydzik.
Tekst: E. Niedziałek-Szeliga


![Najlepsze podcasty nagrodzone - Podcast Roku 2025 [ZDJĘCIA, RELACJA] 3 - Polskie Radio Rzeszów Najlepsze podcasty nagrodzone – Podcast Roku 2025 [ZDJĘCIA, RELACJA]](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/11/DSC02914-120x86.jpg)
![Finałowy wieczór polskiego podcastu w Rzeszowie - nagrody dla najlepszych [NA ŻYWO] 4 - Polskie Radio Rzeszów Finałowy wieczór polskiego podcastu w Rzeszowie – nagrody dla najlepszych [NA ŻYWO]](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/11/DSC00904-1-e1764441634486-120x86.jpg)
![Finał konkursu Podcast Roku im. redaktora Janusza Majki [ROZMOWY, ZDJĘCIA] 5 - Polskie Radio Rzeszów Finał konkursu Podcast Roku im. redaktora Janusza Majki [ROZMOWY, ZDJĘCIA]](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/11/final-120x86.jpg)



