Początek kwietnia jest dobrym czasem na wysiew i sadzenie cebuli jadalnej. To warzywo jest niezbędne w kuchni. Jest też źródłem witamin, minerałów i substancji biologicznych, mających wpływ na odporność i zdrowienie.
Mamy różne cebule, od ostrych po bardzo łagodne, wręcz słodkie. Popularnością cieszą się cebule czerwone, czy szalotki. W każdym ogrodzie więc powinna znaleźć się cebula. Wymaga ona jednak użyźnienia i dobrego przygotowania gleby.
W pierwszych fazach wzrostu cebula potrzebuje też więcej wilgoci. Cebulę siejemy lub częściej sadzimy z tzw. dymki, czyli małych ubiegłorocznych cebulek, odpowiednio przechowanych w chłodniach i potem „odymionych”, czyli po prostu ogrzanych i pobudzonych do sadzenia.
O tym, jak prawidłowo uprawiać cebulę domową, rozmawiają Ewa Niedziałek-Szeliga i Anna Rydzik.
Odtwarzacz plików dźwiękowych
Tekst: E. Niedziałek-Szeliga