W cyklu „Na Fali Smaku” Kacper Maślak odwiedza kuchnię Zuzanny Wąsacz.
Na co dzień Zuza studiuje dziennikarstwo i pracuje w kawiarni, gdzie piecze słodkości. W wolnych chwilach tańczy i spaceruje. Dziś chce pokazać, że pieczenie to nie tylko element jej pracy, ale przede wszystkim prawdziwa pasja, którą z przyjemnością rozwija również w domowym zaciszu. Tym razem, wspólnie przygotowali aromatyczne ciasto z rabarbarem – idealne na wiosenne popołudnie.
Składniki:
- 1 ½ szklanki (190 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 szklanka (280 g) cukru
- 80 g masła
- 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 2 łyżki startej skórki z grejpfruta
- 3 łyżki soku z grejpfruta
- 5–6 lasek rabarbaru (około 400 g)
Tekst / Fot: K. Maślak