Oberżyna, bardziej znana w handlu pod nazwą bakłażan, to warzywo, które weszło już na stałe do naszego jadłospisu. Warto pokusić się o samodzielną uprawę, ale trzeba mieć na uwadze, że jest to roślina wymagająca. Potrzebuje przede wszystkim ciepła, wysokiej temperatury, dobrej, żyznej i szybko nagrzewającej się gleby i regularnego, umiarkowanego podlewania. Przy takich warunkach odwdzięczy się dobrymi plonami. Oberżyna ma kilka ciekawych odmian i nie zawsze są one koloru ciemnej śliwki. O tym właśnie rozmawiamy, a szczegóły uprawy tej rośliny przedstawia Anna Rydzik.
Zaprasza Ewa Niedziałek-Szeliga.


![Najlepsze podcasty nagrodzone - Podcast Roku 2025 [ZDJĘCIA, RELACJA] 3 - Polskie Radio Rzeszów Najlepsze podcasty nagrodzone – Podcast Roku 2025 [ZDJĘCIA, RELACJA]](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/11/DSC02914-120x86.jpg)
![Finałowy wieczór polskiego podcastu w Rzeszowie - nagrody dla najlepszych [NA ŻYWO] 4 - Polskie Radio Rzeszów Finałowy wieczór polskiego podcastu w Rzeszowie – nagrody dla najlepszych [NA ŻYWO]](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/11/DSC00904-1-e1764441634486-120x86.jpg)
![Finał konkursu Podcast Roku im. redaktora Janusza Majki [ROZMOWY, ZDJĘCIA] 5 - Polskie Radio Rzeszów Finał konkursu Podcast Roku im. redaktora Janusza Majki [ROZMOWY, ZDJĘCIA]](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/11/final-120x86.jpg)




