Na Podkarpaciu startuje nowy projekt promujący regionalne produkty – Podkarpacka Karta Win. Inicjatywa, realizowana przy wsparciu Województwa Podkarpackiego, ma na celu promocję lokalnych winiarzy oraz producentów wysokiej jakości żywności, takich jak sery i wędliny.
W ramach karty zaprezentowane zostaną regionalne wina wraz z propozycjami połączeń smakowych z serami i wędlinami od podkarpackich wytwórców. Jak podkreśla Piotr Kędrek z Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem UMWP, gotowa karta zostanie oficjalnie zaprezentowana podczas specjalnej konferencji. Będzie także promowana wśród restauratorów, hotelarzy i branży HoReCa jako przewodnik po lokalnych smakach.
Dziś w Wyżnem odbyły się warsztaty, w których uczestniczyło kilkudziesięciu winiarzy, serowarów i producentów wędlin z całego Podkarpacia. W części praktycznej somelierzy pracowali nad selekcją produktów i doborem najlepszych kompozycji smakowych. To właśnie te propozycje znajdą się w finalnej wersji Podkarpackiej Karty Win.
Projekt to nie tylko promocja kulinarna, ale też rozwój regionalnej enologii, czyli nauki o winie. Oficjalna premiera karty planowana jest na jesień.
J. Chodyniecki