„Przysmak sołtysa: piechocka golonka w kapuście kiszonej” – pod taką nazwą w konkursie kulinarnym Bitwa Regionów zaprezentowało swoje danie Koło Gospodyń Wiejskich w Piechotach (pow. mielecki). Wygrało dzięki temu pierwszy, regionalny etap tych zmagań.
Danie, oprócz kapusty, obłożone było borowikami i żurawiną, sama golonka była panierowana i gotowana w warzywach
– zdradza przepis Elżbieta Burdzel, członkini Koła.
Danie oceniane było też pod względem estetyki oraz dekoracji. Wykorzystane ozdoby to m.in. talerze ceramiczne z Bolesławca i pierniki z dekoracją lasowiacką oraz rzeszowską.
Wszystko to zrobiło wielkie wrażenia na jury
– mówi Anna Kołek, przewodnicząca KGW w Piechotach.
Pierwszy etap Bitwy Regionów w województwie podkarpackim zakończy się 13 lipca. Zwycięzcy, w tym KGW w Piechotach, zmierzą się następnie w półfinałach wojewódzkich, które są przepustką do ogólnopolskiego finału konkursu. Jego celem jest popularyzacja tradycyjnych dań regionalnych oraz działalności Kół Gospodyń Wiejskich.
Koło Gospodyń Wiejskich w Piechotach liczy 13 członków, w tym również mężczyzn. Powstało w 2018 roku jako pierwsze w gminie Padew Narodowa.
Relacja Mikołaja Tomasiewicza.
Tekst i fot. M. Tomasiewicz








