Choć tym razem nie udało się przywieźć nagrody, już sam udział w tym wydarzeniu jest ogromnym wyróżnieniem, zarówno dla nas osobiście, gdyż lokal prowadzę wspólnie z żoną, która również wzięła udział w gali, jak i dla kulinarnej mapy naszego miasta
– mówi Grzegorz Kłok, właściciel rzeszowskiej pizzerii Ale Dym, który wziął udział w gali The Best Pizza Awards 2025, podczas której ogłoszono 100 najlepszych pizzaioli.
Miejscem spotkania był włoski Mediolan, do którego w czerwcu zjechało 362 pizza szefów z całego świata. Oceniało ich jury złożone z ponad 500 ekspertów z około 60 krajów, przyznając wyróżnienia m.in. w kategorii „najlepszy pizzaiolo na świecie” i „Best Fried Pizza”.
Do tegorocznej edycji zostali zaproszeni pizzaiolo na podstawie m.in. opinii środowiskowych. Wyróżnienia są przyznawane za ich indywidualne umiejętności, jury ocenia także styl, technikę, jakość składników oraz kreatywność i wkład w tradycję.
The Best Pizza Awards to część projektu The Best Chef Awards. W 2025 odbyła się trzecia edycja tego konkursu.
Tekst: D. Wilk, fot. archiwum prywatne









