Dawniej, liczne profesje służące pozyskiwaniu, przetwarzaniu czy spożywaniu jedzenia były związane z kuchnią.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że właściciela luksusowej – jak na owe czasy – oberży z noclegami, dobrym jadłem i miejscami postoju dla koni, nazywało się austernikiem. Alkohole wytwarzał mielcarz, piwowar czy gorzelnik. Mięsem z kolei zajmowali się rzeźnicy, zarębacze czy laniusi. Produkcja przyborów kuchennych była w gestii kotlarzy, garncarzy oraz łyżkaszy.
A kim był sochacz? W Kulinarnych Pogaduchach odpowiedzieliśmy, czym zajmowała się osoba z takim tytułem. Temat ten został przez nas przygotowany z okazji 23. edycji Jarmarku Sztuki Ludowej Próchnickie Sochaczki, który odbędzie się w Próchniku, już za tydzień.
Tekst: Ewa Niedziałek-Szeliga / Fot.: pixabay.com








