Ostatnie dni na Podkarpaciu były deszczowe, dlatego grzybiarze liczą na udany początek sezonu. Eksperci przypominają jednak o podstawowych zasadach bezpieczeństwa dotyczących grzybobrania i konsumpcji grzybów. – Powinniśmy zbierać grzyby, które znamy i wiemy, że są jadalne. To podstawowa zasada – podkreśla Sabina Błażewicz, klasyfikator grzybów z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie. – Należy zbierać grzyby dobrze wyrośnięte, ponieważ młode owocniki bez wykształconych cech danego gatunku są najczęstszymi przyczynami tragicznych pomyłek – dodaje.
Powinniśmy unikać grzybów starych, nadpleśniałych, namiękłych od deszczu i silnie zaczerwionych. Osoby mniej doświadczone powinny unikać grzybów blaszkowych. Co ważne, każdy może skorzystać z bezpłatnych porad grzybowych w wojewódzkiej i powiatowych stacjach sanitarnych. Porady dostępne są dla każdego w godzinach otwarcia placówek. Wystarczy zebrane okazy pokazać klasyfikatorowi grzybów.