Dziś (25.08) Dzień Polskiej Żywności, który przypomina o wysokiej jakości rodzimych produktów i coraz większym zainteresowaniu nimi, zarówno w kraju, jak i za granicą. Rzeszowianie coraz chętniej wybierają żywność pochodzącą od lokalnych rolników.
Podkreślają, że zwracają uwagę na jakość produktów i wolą kupować te regionalne, przygotowywane w mniejszych gospodarstwach.
Prezes Podkarpackiej Izby Rolniczej, Stanisław Bartman, zaznacza, że polska żywność jest również zdrowsza, bo w krajowych gospodarstwach stosuje się znacznie mniej chemii i nawozów niż w innych krajach. Dzięki temu, można mieć pewność, że produkty są naturalne i wartościowe.
Coraz większe uznanie zdobywa także polski eksport. Prezes Krajowej Rady Drobiarstwa, Dariusz Goszczyński, informuje, że w 2024 roku największym odbiorcą polskiego mięsa drobiowego był Wietnam. Coraz ważniejszy staje się też rynek Filipin.
Relację przygotowała Sylwia Miś.
Tekst: S. Miś








