Śliwki to najbardziej pożądane owoce o tej porze roku. Zawierają dużo witamin, błonnika, pektyn, dzięki czemu działają dobroczynnie na organizm. Szczególnie doceniana jest ich rola regulująca trawienie i pracę jelit. Wśród śliwek jednak najbardziej cenimy tak zwane węgierki, których zagłębie sadownicze znajduje się w okolicach Krzeszowa. Od lat mieszkańcy wykorzystują to swoje bogactwo, produkując tak zwane powidlaki, czyli bardzo długo wysmażane w specjalnych naczyniach powidła węgierkowe. Powidła te znalazły swoje godziwe miejsce na liście produktów tradycyjnych i regionalnych.
Każdego roku w porze owocowania śliwek organizowane są imprezy promujące regionalny krzeszowski wyrób śliwkowy. „Powidlaki krzeszowskie” przyciągają wielu chętnych, bo imprezie towarzyszy też bardzo dużo różnych atrakcji.
Dziś opowieść o powidlakach ze śliwką węgierką w roli głównej.
Rozmawiają Ewa Niedziałek-Szeliga i znawca kulinariów Krzysztof Zieliński.
Tekst / Dźwięk E. Niedziałek-Szeliga




![XIV Konkurs Przetworów Tradycyjnych „Z babcinej spiżarni” [ZDJĘCIA] 5 - Polskie Radio Rzeszów XIV Konkurs Przetworów Tradycyjnych „Z babcinej spiżarni” [ZDJĘCIA]](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/10/1000045684-e1761492274347-120x86.jpg)

![W wypadku w Jeżowem zginęła dziennikarka Katarzyna Stoparczyk [AKTUALIZACJA] 7 - Polskie Radio Rzeszów W wypadku w Jeżowem zginęła dziennikarka Katarzyna Stoparczyk [AKTUALIZACJA]](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/09/photo_89191_1757091001_big.jpg)

