W ten weekend (20-21.09) w Rzeszowie trwa festiwal Karpaty na Widelcu. To doskonała okazja do promocji dań związanych z naszym regionem.
– Trudno mówić o tradycyjnej kuchni, bo Podkarpacie jest bardzo różnorodne. To mieszkanka kultur, tradycji… i smaków
– powiedział gość Polskiego Radia Rzeszów, Marcin Purgacz, dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, współorganizator festiwalu.
Fenomen tej imprezy znakomicie potrafili wykorzystać restauratorzy, jak podkreśla gość audycji.
– I to co kiedyś było domowym przepisem zasłyszanym od babci czy cioci, dziś serwują w lokalach
– mówi Purgacz. Jako przykład podał hamburgera z … proziaka.
Karpaty na Widelcu to nie tylko wyjątkowe potrawy. Organizatorzy zaplanowali także koncerty, warsztaty, pokazy gotowania i konkursy, które dopełnią festiwalową atmosferę. Relacje z wydarzenia będzie można śledzić na antenie i stronie internetowej Polskiego Radia Rzeszów. Atrakcją tegorocznej edycji będzie pokaz kulinarny Roberta Makłowicza, który na scenie przygotuje tradycyjny Tokań pieprzny z mamałygą – potrawę łączącą smaki Węgier, Rumunii i Ukrainy
Z gościem dnia rozmawiał Roman Adamski.


![[ZDJĘCIA, AKTUALIZACJA] Autobus z pasażerami wypadł z ronda w Rzeszowie. 14 osób rannych 3 - Polskie Radio Rzeszów [ZDJĘCIA, AKTUALIZACJA] Autobus z pasażerami wypadł z ronda w Rzeszowie. 14 osób rannych](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/12/image3-120x86.jpeg)
![[ZDJĘCIA] Trwa XIX EKOGALA w Jasionce. Sportowcy i samorządowcy pieką pierniki 4 - Polskie Radio Rzeszów [ZDJĘCIA] Trwa XIX EKOGALA w Jasionce. Sportowcy i samorządowcy pieką pierniki](https://radio.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2025/12/IMG_5077-120x86.jpeg)





