Przeterminowane produkty, brak segregacji żywności w urządzeniach chłodniczych i zamrażalniczych oraz brak właściwego zabezpieczenia pomieszczeń przed dostępem owadów, gryzoni i szkodników. To jedne z nieprawidłowości ujawnionych przez Państwową Inspekcję Sanitarną podczas zmożonego nadzoru sanitarnego na terenie województwa podkarpackiego w czerwcu.
Kontrole odbyły się między innymi w restauracjach, ogródkach gastronomicznych, wytwórniach lodów i ciast, automatach do produkcji lodów w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia. Pod uwagę brano obiekty zlokalizowane w miejscowościach turystycznych i przy trasach turystycznych. Łącznie wykonano 277 kontroli. Przebadano też 50 próbek lodów w kierunku zanieczyszczeń mikrobiologicznych, z których żadna nie została zakwestionowana.
W zakładach, w których stwierdzono zły stan sanitarno-porządkowy lub inne nieprawidłowości ukarano 41 osób grzywnami na łączną kwotę 9 750 zł. Wydano 47 decyzji administracyjnych w tym 4 decyzje nakazujące zamknięcie obiektu żywnościowo-żywieniowego.
fot. archiwum