Światowy Dzień Mleka Roślinnego ma na celu nie tylko zachęcanie do spożywania tego rodzaju napoju, ale także uświadamianie społeczeństwa, że przemysł mleczarski wiąże się z cierpieniem zwierząt, a ich hodowla negatywnie wpływa na stan naszej planety.
Najpopularniejsze rodzaje mleka roślinnego to: sojowe, migdałowe, owsiane i kokosowe. Jego zwolennicy podkreślają, że jest źródłem witamin, minerałów, ponadto zawiera mniej tłuszczów niż tradycyjne mleko, a co się z tym wiąże, jest także mnie kaloryczne. Jest polecane zwłaszcza osobom zmagającym się z alergią pokarmową i nietolerancją laktozy.
Jak podaje portal bimkal.pl, Światowy Dzień Mleka Roślinnego został zapoczątkowany przez organizację ProVeg Internaitonal, działającą na całym świecie na rzecz świadomości żywieniowej. W wielu krajach odbywają się tego dnia imprezy wegańskie.
Źródło: kalbi.pl, bimkal.pl/fot. pixabay.com