Jolanta Grabiec z Tarnobrzega zdobyła srebrny medal podczas Międzynarodowych Mistrzostwa Culinary Olympics Messa Stuttgart. Tarnobrzeżanka osiągnęła ten sukces w kategorii K1, czyli carvingu, a rywalizowało w niej prawie dwa tysiące uczestników z całego świata.
Jolanta Grabiec jest wielokrotną mistrzynią Polski w tej konkurencji i bardzo często jest członkinią kadry narodowej podczas najważniejszych imprez w Europie i na świecie. Olimpiada kulinarna w Stuttgarcie była jednym z najbardziej prestiżowych i największych międzynarodowych konkursów kulinarnych na świecie.
Carving to sztuka rzeźbienia odpowiednimi narzędziami w owocach i warzywach. Wywodzi się z Chin, Japonii, Tajlandii, a do Polski trafiła kilkanaście lat temu i zdobywa coraz większą popularność. Rzeźby z owoców stanowią piękną dekorację stołów na imprezach okolicznościowych.
Tekst: Robert Pytka, fot. Facebook Jolanty Grabiec (archiwum prywatne)