Ponad 50 kół gospodyń wiejskich zaprezentowało swoje potrawy podczas 15. Targów Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków” w Górnie koło Sokołowa. Odwiedzający imprezę mogli spróbować rozmaitych odmian kuchni naszego regionu od lasowiackich kaszaków przez proziaki, kapustę z grochem, pierogi po nalewki i musy dereniowe.
W czasie targów nie zabrakło także rękodzieła ludowego, a na scenie wystąpiły m.in. kapele z Krzemienicy i Sokołowa. W konkursie „Bitwa regionów” zwyciężyły żeberka w kapuście kiszonej przygotowane przez koło gospodyń wiejskich z Łowiska, natomiast w konkursie na produkt regionalny rozdano nagrody w dziesięciu kategoriach.
Współorganizator festiwalu Andrzej Ożóg, burmistrz Sokołowa Małopolskiego, powiedział, że chodzi o promocję regionalnych smaków i wymianę doświadczeń między poszczególnymi środowiskami kulinarnymi. Drugim współorganizatorem 15. Targów Żywności Tradycyjnej był samorząd województwa podkarpackiego.
Imprezie patronowała nasza rozgłośnia.