Potrawy kuchni wigilijnej są jedyne w swoim rodzaju. Odpowiedni ich dobór łączy się z bardzo uroczystym nakryciem stołu, gdzie pod białym obrusem nie powinno zabraknąć siana. Po pojawieniu się pierwszej gwiazdy rozpoczyna się uroczysta wieczerza.
Na ogół składa się ona z postnych potraw, nie może wśród nich zabraknąć zupy, w zależności od regionu, może to być barszcz, żur czy kwaśnica. W tym dniu na stole goszczą ryby, a wśród nich króluje karp wigilijny. Podczas wieczerzy nie może zabraknąć pierogów i dań słodkich najczęściej na bazie maku. Kompot z suszu owocowego wieńczy ucztę wigilijna. Tradycją jest podanie 12 potraw, które symbolizują wspomnienie 12 apostołów.
O obyczajach i daniach wigilijnych , może dziś dla nas nie znanych rozmawiamy dziś w Kulinarnych Pogaduchach.
Tekst: E.Niedziałek-Szeliga