W cyklu „Na Fali Smaku” Kacper Maślak zagląda do kuchni Karola Krzyżankowskiego – ambitnego maturzysty, który łączy intensywną naukę z aktywnym życiem społecznym. Karol to nie tylko przyszły absolwent, ale również ratownik WOPR i przewodniczący Komisji ds. Edukacji Rady Młodzieży Rzeszowa.
Mimo wypełnionego po brzegi grafiku, znajduje czas na chwilę oddechu przy kuchennym blacie. Jak sam mówi, gotowanie jest u niego rodzinne.
Tym razem przygotowali puszyste placuszki w stylu amerykańskim, idealne na śniadanie lub słodką przekąskę w ciągu dnia.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 jajko
½ szklanki cukru pudru
3 łyżki oliwy
1½ łyżeczki sody oczyszczonej
Syrop klonowy (opcjonalnie, do podania)
Wersja waniliowa:
Kilka kropel ekstraktu z wanilii
Cukier waniliowy
Wersja czekoladowa:
Kakao
Posiekana czekolada lub groszki czekoladowe
Tekst i fot.: Kacper Maślak